Exkurze v rámci logistiky

Exkurze do firmy EMOS spol.s.r.o.

Dne 17. 2. 2022 se žáci třídy DL 2. oboru Provoz a ekonomika dopravy v rámci předmětu nauka o zboží, logistika, ekonomika a praxe zúčastnili exkurze ve společnosti EMOS spol. s. r. o. Tato společnost nabízí výrobky drobného domácího elektra – baterie, světelné zdroje a svítidla, prodlužovací přívody, svítilny, antény, drobná elektronická zařízení.  Obchodní, logistické a skladové centrum holdingu EMOS je situované v České republice v Přerově a jeho rozloha přesahuje 16.000 m2. Rozděleno je na tři logické celky – sklady zásobní a vychystávací, sklad kontroly, balení a expedice.

Na začátku exkurze shlédli žáci krátký film a následovala prohlídka firmy. Žáci mohli při prohlídce skladů vidět více než 2 km válečkových drah, plně automatizované regálové systémy KARDEX pro drobný sortiment a další moderní technologie, např. RFID kódy. Příjem a výdej zboží je propojen centrálně. Skladník zboží vychystává do přepravek pomocí terminálu, který ukazuje objednávku. Na terminálu se objeví počet kusů, jakého zboží i váha toho zboží. Zboží pak putuje po válečkové dráze na třídičku přepravek. Skladník pak přepravky dopraví na určité pozice, které mu určí terminál, který nosí na ruce. Žáci měli možnost se projet regálovým zakladačem a nechat se zvednout do výšky policových regálů.

Firma je natolik automatizovaná, že zboží expeduje obvykle do 24 h od objednání. Během jednoho dne vyexpedují 29 400 položek, 3 600 balíků a 360 europalet, které dodávají do 26 zemí Evropské Unie. Kapacita skladů je 22 000 paletových pozic, 1 200 po­li­co­vých regálů a 2 600 přepravek ve výškovém automatizovaném zakladači.

Exkurze byla pro žáky i vyučující zajímavá a přínosná. Žáci měli možnost v praxi shlédnout výrobky a pracovní postupy, o kterých se učí ve škole, a tím si propojit teorii s praxí.